Fiberlinjeträffen 2012

Rapport från årets träff hos SCA Östrand den 30 maj 2012

Mikael Hjärpe, Östrand, och Peter Andersson, ÅF, hälsade ett 40-tal entusiastiska fiberlinjedeltagare välkomna till Östrands massafabrik SCA Graphic Sundsvall AB. Efter att Mikael pressenterat en översikt över Östrands massabruk och dess tre linjer så bjöds det på fika. 

Efter pausen så tog projektledaren Per från SCA med oss på en resa i Bioloopen samt uppbyggnaden av den nya mesaugnen. Projektet med den nya mesaugnen var kantad med svårigheter men efter flera månaders slit så stod den klar med en kapacitet att klara av en sodapanna på 700 000 ton ts/år. Daniel Solberg berättade senare om de framtida projekt och svårigheter som Östrand står inför med tanke på de utbyggnader och strategier som är planerade. 

Besökarna fick även en inblick i Östrands arbete om kompetensöverföring och kunskapsutveckling, samt hur kombioperatörer kan stärka en arbetsplats med skiftarbete. Lennart Hägglund som var en av de drivande eldsjälarna bakom denna omorganisation mot kombioperatörer förklarade hur arbetet startade och hur utvecklingen har gått. Självklart så var vägen inte spikrak utan kantad av motgångar men på det stora hela har omorganisationen flutit på förvånansvärt bra tycker Lennart, som kan visa på många fördelar med den nya kunskapsspridningen och det flexiblare arbetssätt som skapats. 

Efter en fullspäckad förmiddag så var det dags för lunch i mässen på Östrand där det bjöds på bland annat en utsökt flygande Jacob. Därefter tog Öjvin Sundvall från Eurocon Analyzer AB över stafettpinnen och lärde oss mer om deras massa-analysator Pulpeye. Analysatorn som är ett bildbehandlingsverktyg tar en stor mängd bilder på massan som sedan analyseras och kan på så vis beräkna kvalitet och olika massa-parametrar. 

Peter Johansson och Christer Svanholm från Eurocon berättade om uppstarten av och om dess företagshistoria innan det var dags för fika och kaffe. Efter en kort bensträckare så tog Björn Svedin från ÅF över ordet och berättade om de övergripande nyheter och skillnader mellan Andritz och Metsos nya fiberlinjesystem. Björn kryddade även sitt föredrag med erfarenheter från fiberlinjearbeten i Sydamerika. 

Efter en lång dag av föredrag så var det äntligen dags för en 2 timmars lång rundtur på bruket. Efter indelning i mindre grupper gick turen förbi bland annat brukets tre fiberlinjer, nya mesaugnen samt sodapanna som blev ombyggs 2006. Efter rundvandringen gick resan med bil eller taxi in till bokade hotellrum. 

Kvällen började med en busstur för alla deltagare från ett av hotellen, med en kort sightseeingtur som slutligen stannade vid Villa Marieberg. Här bjöds det på fördrink och ljuvlig mat i form av silltallrik, entrecote och hjortronglass. Stora delar av fiberlinjegänget avslutade senare kvällen på Bishops Arms i goda vänners sällskap. 


Totalt antal besökare för sidan:21